Ronde van de Westfriese Omringdijk Zondag 10-07-2016 a.s

De volgende toertocht van volgende week Zondag 10 Juni a.s is bekend ! Gestart zal worden in Alkmaar aan de Omval 72¬†1812 NB Alkmaar tussen 08:00 en 09:00 voor de route van 135 Km Het is nog even afwachten wie er meegaan en wat het weer doet maar de verwachtingen en de lat liggen hoog. ūüôā Tot nu toe is de head count : Meindert, Johanna, Rikus, Frans en Marco

http://www.lechampion.nl/evenement/ronde-van-de-westfriese-omringdijk/

Cultuur en historisch erfgoed zijn de trefwoorden voor de Ronde over de Westfriese Omringdijk. De jaarlijkse fietstocht is ook een duik in de geschiedenis. Dit cultureel erfgoed, 800 jaar geleden gebouwd, verbindt op de tweede zondag van juli sport en cultuur. Tijdens de 50, 80 of 135 km over de monumentale dijk en het boeiende binnendijkse gebied snuif je de rijke Westfriese historie op en proef je de cultuur in de aanliggende voc-steden. Compleet met Westfriese lekkernijen, livemuziek en verzorging. Vier startplaatsen met drie routes per locatie. De Ronde is dit jaar uitverkoren als jubileum­tocht bij ntfu 60 jaar On Toer.

route-1024x576

De langste afstand van 135 km volgt de gehele Omringdijk die zijn waarde ontleent aan de historische functie als waterkering voor de bewoners in Noord-Holland. Langs diverse gedeeltes van de Omringdijk liggen verscheidene wielen die het tracé een zeer kronkelig verloop geven. Als deelnemer aan deze afstand fiets je de gehele Omringdijk. Met startmogelijkheden in Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Kolhorn.Vanuit Alkmaar volg je een route langs Oudorp (met Kippebrug), Oterleek (met korenmolen De Otter), Rustenburg (met de bekende drie strijkmolens), Oudendijk, Scharwoude (langs het punt waar in 1675 West-Friesland door een dijkdoorbraak voor het laatst getroffen werd door een watersnoodramp) en Hoorn (met een stempelpost bij de haven en de Hoofdtoren). Vervolgens volg je de vernieuwde Markerdijk langs het Markermeer en rijd je via Oosterleek naar Enkhuizen. In Enkhuizen passeer je de Drommedaris en het Zuiderzeemusem en is er in het recreatiegebied Enkhuizerzand een stop. Vanuit daar volg je de IJsselmeerdijk naar vuurtoren De Ven en volg je het fietspad bovenop de dijk met immens uitzicht over het IJsselmeer. In Onderdijk passeer je een standbeeld van dijkwerkers uit vroegere tijden. En bereik je daarna al snel het stoommachinemuseum waar je hartelijk wordt ontvangen op het terras.
Vanuit Medemblik volg je de Omringdijk naar Aartswoud en Winkel en kom je uit bij de laatste stempelpost in Kolhorn, een voormalig vissersdorp dat indertijd ook aan de Zuiderzee was gelegen. Uit Kolhorn blijf je de Omringdijk volgen, fiets je langs Schagen en via St. Maarten, langs de ru√Įnes van het voormalige kasteel Nuwendoorn en Krabbendam bereik je Schoorldam voor de laatste verzorgingspost. Vanuit daar rijd je langs het Noordhollands Kanaal en door Koedijk naar de Rekerdijk in Alkmaar waar de oorsprong van de Omringdijk ligt. En dit is tevens weer het eindpunt van de tocht.

omringdijk