Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Biesboschtocht

september 3 om 08:00 - 17:00

Vandaag rijden wij de 160 Km

Start is om 08:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Biesboschtocht van 2022 voert ons door een bijzonder stukje Nederland, ooit ontstaan door een verwoestende storm, de Sint Elisabethvloed in 1421. De basis van de huidige Biesbosch is gevormd omdat water tussen de Zuid-Hollandse en de Zeeuwse eilanden werd opgestuwd en zorgde voor enorme overstromingen. Het verhaal gaat dat 72 dorpen met duizenden inwoners zouden zijn verzwolgen door de zee.

Onze start is ook dit jaar weer bij VV de Alblas, deze in 1928 opgerichte voetbalclub is ons vaste vertrekpunt voor de ritten door de Biesbosch. Adri Boele heeft weer vier mooie routes gemaakt van ongeveer 40, 75, 125 en 160 km, dus er is veel te kiezen. Voor vertrek wordt koffie of thee aangeboden door onze rit sponsor  CURA Maritime BV.

Alle tochten vertrekken over de dijk langs de Nieuwe Alblas naar Oud Alblas. Vlak voor het T.O.P. Oud Alblas slaan we rechtsaf naar de Pellmolenweg om vervolgens via de Pellkade te fietsen tot aan de Matenaweg. Daar passeren we het streekcentrum Alblasserwaard, een educatieve plek waar je naast een moeras en een griendje ook kan (ver)dwalen in een labyrint. De routes gaan dan via Wijngaarden, een langgerekt dorp met nog geen 1000 inwoners, maar wel het geboortedorp van Sara Kroos, onze bekende cabaretière. Als we dan rechtsaf de Zwijnskade volgen dan passeren we de stopplaats van de Gasfabriek, hier werd van 1885 tot 1921 met het spoor gas aangeleverd aan de lokale gasfabriek. De 40 km route rijdt dan over de Rivierdijk langs de Merwede en maakt via de Baanhoekbrug een uitstapje naar Dordrecht. Daar vinden we het Biesboschcentrum Dordrecht en passeren we de Sterrenwacht Mercurius.

 

Zeker een bezoekje waard als je op een begrijpelijke manier kennis wil maken met wetenschap en techniek. De route vervolgt dan weer over de Merwede terug naar Papendrecht en fietsen we via het Oostpad en de Veerweg terug naar het startpunt.

De andere tochten gaan bij de Merwede linksaf naar Boven Hardinxveld en via de Merwedebrug naar Sleeuwijk. Daar volgen we het waterlinie pad richting het mooie Woudrichem, een prachtig plaatsje waar je terug gaat in de tijd met zijn mooie oude wallen en grachten.

 

Helaas buigen we af naar Rijswijk waar de 75 km zich afsplitst naar Uitwijk richting Almkerk en vandaar naar fort Bakkerskil. De tocht gaat dan via Wèrrekendam naar het Steurgat en zien we links de Noordwaardpolder. Deze polder stroomt regelmatig vol met water om het waterpeil bij Gorinchem te laten zakken.

 

In het buurtschap ’t Steurgat passeren we Fort Steurgat. Dit in 1882 gebouwde fort was aan het zuidwestelijke einde van de Hollandse waterlinie en diende als afsluiting van de rivier. Nu is het een woonfort met luxe appartementen. De tocht voert ons vervolgens door de Kievitswaard een bijzonder mooi stukje Biesbosch. Maar let vooral op de zichtbaar aanwezige grazers zoals de Schotse Hooglanders, de Koniks paarden en de waterbuffels. Niet zo zichtbaar, maar men is er enorm blij mee, zijn de ca 150 aanwezige bevers. Bij de nieuwe Merwede varen we over naar de Kop van het Land in Dordrecht en sluit deze rit bij de Baanhoekbrug aan op de 40 km route. Deze in 1880 als vakwerkbrug gebouwde brug werd in WOII zwaar beschadigd maar in is 1947 herbouwd en rond 1980 gerestaureerd tot de brug die wij zo goed kennen.  Vandaar volgt de toer de route langs de A15, via de Veerweg naar het clubhuis van VV de Alblas.

Bij Rijswijk gaan de 125 km en 160 km tochten rechtdoor. We volgen nu de afgedamde Maas naar Andel en zijn dus nu in het Land van Heusden en Altena. Vlak voor Genderen passeren we “Melkdrive Genderen”, hier kunnen de liefhebbers een glaasje verse melk tappen uit de melkautomaat. Na Genderen steken we de Maas over naar Heesbeen, waar we Drunen passeren en aankomen in Nationaal park de Loonse en Drunense duinen.

 

Dit stuifzandgebied, ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd is een van de grootste stuifzandgebieden  van West-Europa. Wij fietsen langs de randen van het gebied want middenin liggen geen fietspaden. Op 62,5 km van de route fietsen we langs een massagraf uit WOII, in 1944 werden hier 14 mannen gefusilleerd, de exacte locatie van hun graf is echter nooit gevonden. De Efteling laten links liggen, wij fietsen via een aantal mooie landelijke Brabantse wegen richting Waspik.

Vlak voor Raamsdonk zien we het kunstwerk de “Footprint”

 

De twee zolen vormen een poort op het Halvezolenpad en dit verwijst naar de grote schoen- en lederindustrie van weleer. Via de Keizersveerbrug keren we terug in het land van Heusden en Altena en gaat de 120 km bij Hank naar Nieuwendijk om aldaar aan te sluiten bij de 75 km. De 160 km tocht gaat bij Hank linksaf en rijdt de laatste 40 km slingerend door de Brabantse- en Dordtse Biesbosch. Wellicht komen ze elkaar bij het veer over de Nieuwe Merwede nog tegen. De 125 km toer volgt dan de 75 km route, nog een kleine 12 km naar het startpunt.

 

Om de 160 km vol te maken gaat deze tocht nog een rondje door de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Tot 2013 een landbouwgebied en in 6 jaar tijd ontwikkelt tot een Biesboschachtig landschap waar je prachtig kan fietsen en vogels spotten. Maar dan hebben ook zij het langste deel van het traject gefietst en sluiten ze aan bij de 75 km en 125 km routes voor het laatste stukje naar het vertrekpunt de Sportkantine van VV de Alblas.

Locatie

Waardrenner
Vinkenpolderweg 27
Alblasserdam, ZH 2952 AV Nederland
+ Google Maps
Site:
https://www.tcdewaardrenner.org/biesboschtocht/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.